Artikel betreft ‘Therapeutisch Elastische Kousen’ in het Goirles Belang

Therapeutisch Elastische Kousen 

Heeft u ook wel eens last van gezwollen enkels, benen en/of armen? Of heeft u last van spataderen? 

Een Therapeutisch Elastische Kous (TEK) kan deze klachten verminderen. In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Bij patiënten met lymfoedeem, spataders of na genezing van open benen is een goede compressie zeer belangrijk.  

Waar dient de Therapeutisch Elastische Kous precies voor?

Bij mensen met lymfoedeem, spataders, trombose, chronische veneuze insufficiëntie (CVI), vochtophoping bij zwangerschap, of na genezing van een open been kan er sprake zijn van een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfvocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er een vochtophoping ontstaan.  

Overmatig of langdurig vocht kan een belemmerend effect hebben op het herstelproces. De therapeutisch elastische kous is bedoeld om compressie (druk) uit te oefenen waar het lichaam het zelf niet op kan lossen. De kous zorgt verder voor pijnvermindering, vochtafname, verbetering doorstroom en geeft daarnaast extra steun.  

Naast therapeutische elastische kousen zijn er ook compressiemiddelen geschikt voor de romp of armen, bijvoorbeeld bij oedeemvorming na oncologische oorzaak/operatie/bestraling of bij een primaire oorzaak zoals lipoedeem.

Hoe ziet de professionele behandeling eruit?

Verstandig is om op tijd te laten controleren door bij voorkeur een oedeemtherapeut wat voor u de juiste behandeling is. Het is namelijk niet altijd mogelijk om direct een therapeutisch elastische kous aan te meten. Wanneer er wisselende oedeemklachten zijn in de armen of benen is het eerst van groot belang dat dit gestabiliseerd wordt, voordat een kous aangemeten wordt. Om een arm of been te stabiliseren kan er oedeemtherapie toegepast worden. Op deze manier wordt het vocht afgevoerd en gereguleerd en zal het stabiliseren. Daarnaast is het van belang om de achterliggende oorzaak van het oedeem te diagnosticeren om contra-indicaties uit te sluiten.

Waar kan ik terecht voor de behandeling?

Bij Fysiotherapie van Iersel & Zandbergen is Charlotte Mons-van Dooren gespecialiseerd in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen bij armen, benen, romp en handen. Daarnaast is zij gediplomeerd Oedeemtherapeut die kan inventariseren of er naast de kous nog andere behandeling nodig is.

Worden de Therapeutisch Elastische Kousen vergoed door de zorgverzekeraar?

De therapeutisch elastische kous wordt vergoed vanuit de basisverzekering vanaf drukklasse 2. Hierbij wordt wel aanspraak gemaakt op het eigen risico. Voor meer informatie of een afspraak, kunt u terecht bij Fysiotherapie van Iersel & Zandbergen in het Medisch Centrum aan de Van Haestrechtstraat 66 in Goirle. Graag zien we u terug op onze praktijk.

Terug naar nieuwsoverzicht >