Fysiotherapie bij knie- of heupartrose

“Het is niet juist dat aan artrose niets gedaan kan worden. Artrose kan niet worden genezen, maar kan wel behandeld worden, waardoor de klachten kunnen verminderen”.

“Het ontzien van de gewrichten door weinig of niet te bewegen is fout. Beweging is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden; de gewrichten mogen hierbij niet te zwaar worden belast”.

Artrose

Naar schatting 20% van de Nederlanders van vijftig jaar of ouder heeft klachten door artrose. De meeste artrose komt voor in de knie of heup. Dit verouderingsproces van het kraakbeen is het gevolg van alledaagse belasting van de gewrichten. Daardoor wordt het kraakbeen geleidelijk zachter en dunner. Na verloop van tijd gaat het kraakbeen afbrokkelen. Gewrichten bewegen niet meer zo soepel en er kan pijn ontstaan als gevolg van ontstekingen. Het kraakbeen dat eenmaal verdwenen is, groeit niet meer terug. Belangrijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose:

  • Minder bewegen door overgewicht.
  • Hogere leeftijd.
  • Lichamelijk zwaar werk.
  • (Sport)letsels.
  • Het voorkomen van artrose in de familie.

Rol van de Fysiotherapeut

De rol van de fysiotherapeut is tegenwoordig gericht op het oplossen van problemen die mensen met knie- of heupartrose dagelijks ondervinden. De fysiotherapeut houdt zich bezig met het aanleren van een actieve levensstijl, juiste lichaamshouding, verantwoord bewegingspatroon en het opbouwen van een goede conditie. Daarnaast geeft de fysiotherapeut oefeningen, voorlichting en advies.

Oefentherapie bij artrose

Er is voldoende bewijs dat oefentherapie helpt om de pijn bij knie- of heupartrose te verminderen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren. De fysiotherapeut doet oefeningen met de patiënt om de spieren te versterken. Daardoor krijgt het door artrose aangetaste gewricht meer steun, zodat het gewricht zelf meer ontlast wordt. Bovendien zorgen sterke en soepele spieren ervoor dat het gewricht beter bewogen kan worden.

Fysiotherapie bij heup- of knieartrose wordt betaald vanuit de basisverzekering

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief en in de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende 8 tot 12 weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. Daarna kan de patiënt dit zelf in de thuissituatie of sportschool voortzetten. Daardoor wordt de fysiotherapie voor artrose in knie en heup sinds 1 januari 2018 voor maximaal 12 behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Wel blijft het eigen risico hierop van toepassing.

Bij Fysiotherapie Van Iersel & Zandbergen zijn verschillende therapeuten gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met knie- of heupartrose. Voor meer informatie of een afspraak kunt u bij ons terecht in het Medisch Centrum aan de Van Haestrechtstraat 66 te Goirle. Graag zien wij u terug op onze praktijk.

Terug naar nieuwsoverzicht >