Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens

De eerste keuze voor de behandeling bij patiënten met Claudicatio Intermittens (“etalagebenen”) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie) zijn de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Looptherapie

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week (maar het liefst dagelijks) traint en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u hierbij begeleiding van de fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens dóór te lopen tot net voordat u uw maximale loopafstand hebt bereikt, kan de loopafstand vergroot worden. De fysiotherapeut helpt u hierbij en zal samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Leefstijl

Voor het behoud van het verkregen resultaat is het erg belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen en te onderhouden. Naast het verbeteren van de loopafstand zal mede door de begeleiding van de fysiotherapeut het uithoudingsvermogen en looppatroon worden verbeterd. Daarnaast proberen we de mogelijke angst voor inspanning te overwinnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere, geforceerde manier lopen. De fysiotherapeut kan u helpen om een gezond looppatroon aan te leren.

Vergoeding fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens

Voor fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens (stadium 2) krijgt u eenmalig maximaal 37 behandelingen gedurende 12 maanden uit de basisverzekering. Uw fysiotherapeut bepaalt samen met u hoeveel behandelingen nodig zijn. Houdt u er rekening mee dat deze kosten eerst ten laste gaan van uw eigen risico.

Onze Claudicatio Intermittens fysiotherapeuten

Annemarie Zandbergen

Marloes Kaijen

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties