Hand- en polstherapie

Handen en polsen zijn belangrijk voor het uitvoeren van werk, bij het sporten en andere alledaagse handelingen. Aandoeningen als peesontstekingen, artrose van de pols of duimbasis of zelfs traumatisch letsel kunnen u hierin enorm belemmeren.

Uw hand en pols zijn complex gebouwd. Zij hebben een diversiteit van spieren, pezen en botten die beweging en kracht geven en de aansturing vindt plaats via diverse zenuwen. Samen zorgen zij ervoor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen er klachten ontstaan die u behoorlijk belemmeren bij de uitvoering van uw werk, sport of hobby. Een goede behandeling door een hand- en polstherapeut kan uw klachten wegnemen of verminderen.

Waarom naar de hand- en polstherapeut?

Een hand-polstherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut, die zich heeft toegelegd op de behandeling van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten en zenuwen van de hand, pols en arm. Kennis van specifieke aandoeningen, wondgenezing en een uitgebreide anatomische kennis van de hand en pols is hierbij vereist. Daarnaast heeft de hand- en polstherapeut kennis van de hand- en pols chirurgische operatietechnieken en herkent hij de mogelijke complicaties.

Wanneer hand- en polsfysiotherapie?

Voor de volgende aandoeningen kunt u terecht bij de hand- en polstherapeut:

  • Blessures of letsels van de pols, hand of vinger. Bijvoorbeeld een breuk, een gewricht dat uit de kom is geweest of een afgescheurde pees.
  • Overbelastingklachten en zenuwbeklemmingen.
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking (artrose, reuma) in het gebied van de hand.
  • Onbegrepen (chronische) polsklachten.

De hand- en polstherapeut verzorgt daarnaast het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (als er geen operatie plaatsvindt) en preventief behandelen.

Braces en spalken

Een brace of een spalk kan deel uitmaken van de behandeling. Een handtherapeut heeft de mate-rialen en mogelijkheden om spalken op maat te maken. Na een operatieve ingreep is dit vaak nodig om het geopereerde gebied de rust te geven die nodig is voor het herstel van weefsels. In andere gevallen kan een spalk zinvol zijn om overbelaste gewrichten of pezen tijdelijk te ontzien en gelegenheid te geven om te herstellen.

Vergoeding

Hand- en polstherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening aan uw hand of pols of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Wij kunnen u hierover vooraf informeren. Een afspraak bij de hand- en polstherapeut kunt u zonder verwijzing van de huisarts maken.

Therapeuten

Ruud Rullens