Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben, de ziekte is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt met de ziekte van Parkinson is het beeld van symptomen hetzelfde.

De meest kenmerkende verschijnselen zijn:

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong

  • Trager worden

  • Stijfheid van de spieren

  • Houdings- en evenwichtsproblemen

  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Naast de bovengenoemde symptomen kan een breed scala aan andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Bovenstaande symptomen treden alleen lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

Tijdens elk stadium van de ziekte van Parkinson kunt u voor informatie, advies of behandeling terecht bij de gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van Iersel & Zandbergen. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van conditie en verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten. Wij bieden zowel individueel als in groepsverband diverse vormen van bewegen aan. Samen met u bepalen we wat het beste werkt.

Leefstijl en Parkinson

Een goede leefstijl is voor iedereen belangrijk en zéker ook als je te maken hebt met een chronische ziekte als Parkinson. Gezonde voeding, een optimale balans tussen inspanning en ontspanning, voldoende beweging, goede nachtrust, op een goede manier omgaan met stress. Allemaal onderwerpen die tijdens de behandeling aan de orde kunnen komen.

Samenwerken in een netwerk: ParkinsonNet

Onze in Parkinson gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn lid van het ParkinsonNet, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in Parkinson (zoals ergotherapeut, diëtist, logopedist en anderen). Als het nodig is weten wij elkaar makkelijk en snel te vinden en in te schakelen, om zo optimale zorg te kunnen bieden.

Vergoeding fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen de behandelingen fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Verzekerden dienen de eerste 20 behandelingen zelf te betalen, tenzij ze voor een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit hun aanvullende verzekering in aanmerking komen.

Onze Parkinson fysiotherapeuten

Annemarie Zandbergen

Rein van Iersel

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties