Oncologie Revalidatie

Elk jaar worden er meer dan 100.000 mensen gediagnosticeerd met een vorm van kanker. De diagnose kanker heeft een ingrijpend effect op uw leven. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek gebeurt er veel met uw lichaam. Een goed herstel na een bestraling, chemotherapie of operatie is dan ook erg belangrijk. Het kan zijn dat u na de behandeling lichamelijke of psychische klachten heeft, die het functioneren in het dagelijkse leven in de weg staan.

Waarom oncologie revalidatie?

Binnen de oncologie revalidatie wordt er gericht op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen die samenhangen met gevolgen van de oncologische aandoening zelf, of van de medische behandeling daartegen. Gezondheidsklachten waaraan gedacht kan worden zijn:

  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Verminderde spierkracht
  • Conditieverlies
  • Verminderde beweeglijkheid
  • Spanningsklachten
  • Verstijving van weefsels en/of gewrichten
  • Verstoorde lichaamsbeleving
  • Ademhalingsproblemen

In verschillende onderzoeken komt naar voren dat kanker en de medische behandeling daartegen een enorme invloed hebben op de fysieke- en mentale fitheid. Fysiotherapie kan een bijdrage leveren om deze fitheid op peil te houden en/of te verbeteren. Samen met de patiënt wordt er gezorgd voor een functioneel herstel en minder last van de gevolgen van de medische behandeling, waardoor er uiteindelijk een verbeterde kwaliteit van leven bereikt kan worden.

Verschillende stadia oncologieproces

Oncologie revalidatie kan in meerdere stadia van het proces ingezet worden. Voor de oncologische behandeling (preoperatief), tijdens en na (postoperatief) de oncologie behandeling. Wanneer men de diagnose kanker krijgt is het aan te raden om direct te starten met het preoperatief trainen voorafgaand aan de algehele behandeling. Door voorafgaand aan de behandeling te starten met oncologie revalidatie, wordt de mogelijkheid op complicaties achteraf aanzienlijk verkleind. De revalidatie zorgt ervoor dat het lichaam in betere conditie is, waardoor de behandeling beter doorstaan kan worden.

Tijdens de oncologische behandeling is het ook mogelijk te starten met de revalidatie. De oncologie revalidatie zorgt ervoor dat het lichaam zijn herstelprocessen beter activeert, de conditie wordt verbeterd en chronische vermoeidheid kan worden voorkomen.

Na een oncologische behandeling bestaat de revalidatie uit een persoonlijk programma gericht op herstel naar het oude niveau en het leren omgaan met eventuele beperkingen die de aandoening met zich meebrengt.

Oedeemtherapie bij oncologie revalidatie

Lymfeoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan optreden na een oncologisch traject waarbij tijdens een operatie de lymfeklieren zijn verwijderd, geblokkeerd of door bestraling zijn aangetast. Lymfeoedeem kan worden behandeld met manuele lymfedrainage en fascia technieken. Door middel van deze behandelmethodes kan het overmatig vocht worden afgevoerd, littekens worden gestabiliseerd en bewegingsmogelijkheden vergroot. Een optimaal resultaat wordt behaald door een combinatie van manuele lymfedrainage, oefentherapie en compressietherapie.

Vergoeding

Of oncologie revalidatie vergoed wordt, is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering en specifieke aandoening. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Onze oncologie revalidatie therapeut

Charlotte Mons-van Dooren

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties