Dry Needling

Wat is Dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek uw spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wat doet de fysiotherapeut tijdens een dry needling behandeling?

De fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen. Soms wordt een behandeling in overleg met, of op verzoek van de manueeltherapeuten uitgevoerd. Dry needling kan ook prima ingezet worden als onderdeel van een behandelplan.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in uw nek, schouder, rug, arm of been. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Het menselijk lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van de klachten. Triggerpoints kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints

 • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
 • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.
 • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn. Dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren.
 • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bv. Zwaar tillen, sporten, in de tuin werken).
 • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding.
 • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan.
 • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen.

Welke klachten kunnen goed met dry needling worden behandeld:

 • Nekklachten
 • Schouderklachten
 • Aspecifieke arm/polsklachten (RSI / KANS)
 • Spierklachten wervelkolom
 • Spierklachten lage rug
 • Bilpijn (eventueel in combinatie met lage rugklachten)
 • Spierklachten in boven- en onderbeen

Wat voelt u na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan gevoeliger. Na een nachtrust voelt het vaak al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt er een merkbare verbetering op. Met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden, zijn toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Vergoeding

Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hieronder. Daarnaast bent u rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig heeft voor fysiotherapie.

Therapeuten

Ruud Rullens, Annemarie Zandbergen & Marloes Kaijen