Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK) kunnen klachten verminderen van gezwollen enkels, benen of armen. In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousen en panty’s die lichte steun geven. De naam Therapeutisch Elastische Kousen geeft aan dat het in werkelijkheid om een hulpmiddel gaat met elastische eigenschappen.

Wat doet een Therapeutisch Elastische Kous?

Bij mensen met lymfoedeem, spataders, trombose, chronische veneuze insufficiëntie (CVI), vochtophoping bij zwangerschap, of na genezing van een open been kan er sprake zijn van een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfevocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping ontstaan. Overmatig of langdurig vocht kan een belemmerend effect hebben op het herstelproces. De TEK is bedoeld om compressie (druk) uit te oefenen waar het lichaam het zelf niet op kan lossen. De kous zorgt verder voor pijnvermindering, vochtafname en geeft daarnaast extra steun.

Soorten Therapeutisch Elastische Kousen

Er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type kous heeft specifieke kenmerken qua samenstelling, drukklasse en stijfheid. De Therapeutisch Elastische Kous is niet alleen geschikt voor de benen, maar kan ook aangemeten worden voor de armen, handen en de romp.

Verstandig is om op tijd te laten controleren door bij voorkeur een oedeemtherapeut wat voor u de juiste behandeling is. Het is namelijk niet altijd mogelijk om direct een TEK aan te meten. Wanneer er wisselende vochtklachten zijn in de armen of benen is het eerst van groot belang dat dit gestabiliseerd wordt voordat een kous aangemeten wordt. Om een arm of been te stabiliseren kan er oedeemtherapie toegepast worden.

Vergoeding

De TEK wordt vergoed vanuit de basisverzekering vanaf drukklasse II. Hierbij wordt wel aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Onze TEK therapeut

Charlotte Mons-van Dooren

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties