Therapeutische Elastische Kousen

Heeft u ook wel eens last van gezwollen enkels, benen en/of armen? Of heeft u last van spataderen?

Een Therapeutisch Elastische Kous (TEK) kan deze klachten verminderen. In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Bij patiënten met lymfoedeem, spataders, na genezing van open benen is een goede kous zeer belangrijk.

De officiële naam is Therapeutisch Elastische Kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousen en panty’s die lichte steun geven. De naam Therapeutisch Elastische Kous geeft aan dat het in werkelijkheid om een hulpmiddel gaat met elastische eigenschappen.

Waar dient de Therapeutisch Elastische Kous precies voor?

Bij mensen met lymfoedeem, spataders, trombose, chronische veneuze insufficiëntie (CVI), vochtophoping bij zwangerschap, of na genezing van een open been kan er sprake zijn van een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfevocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping ontstaan.

Overmatig of langdurig vocht kan een belemmerend effect hebben op het herstelproces. De Therapeutisch Elastische Kous is bedoeld om compressie (druk) uit te oefenen waar het lichaam het zelf niet op kan lossen. De kous zorgt verder voor pijnvermindering, vochtafname en geeft daarnaast extra steun.

Zijn er verschillende soorten Therapeutisch Elastische Kousen?

Er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type kous heeft specifieke kenmerken qua samenstelling, drukklasse en stijfheid. Een belangrijke indeling in kousen is de brei wijze van de kous. We onderscheiden rondbrei kousen en vlakbrei kousen. Rondbrei kousen zijn buisvorming gebreid en hebben geen naad. Dit type kous is minder stug dan de vlakbrei kous. De vlakbrei kous is uit een lap gebreid waardoor er een naad in het breiwerk komt. De vlakbrei kous is stugger en hierdoor gemakkelijker aan te trekken dan de rondbrei kous. De Therapeutisch Elastische Kous is niet alleen geschikt voor de benen, maar kan ook aangemeten worden voor de armen, handen en de romp.

Hoe ziet de professionele behandeling eruit?

Verstandig is om op tijd te laten controleren door bij voorkeur een oedeemtherapeut wat voor u de juiste behandeling is. Het is namelijk niet altijd mogelijk om direct een Therapeutisch Elastische Kous aan te meten. Wanneer er wisselende vochtklachten zijn in de armen of benen is het eerst van groot belang dat dit gestabiliseerd wordt voordat een kous aangemeten wordt. Om een arm of been te stabiliseren kan er oedeemtherapie toegepast worden. Op deze manier wordt het vocht afgevoerd en zal het stabiliseren.

Therapeutisch Elastische Kousen hebben een specifiek drukpatroon. Om dit drukpatroon aan te passen aan uw armen of benen is het van groot belang dat de kousen door deskundig personeel zorgvuldig opgemeten worden.

Worden de Therapeutisch Elastische Kousen vergoed door de zorgverzekeraar?

De elastische kousen hebben een indeling in verschillende drukklassen: I, II, III, IV. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen op het lichaam geven. In Nederland worden kousen in de klasse II, III en IV door de zorgverzekeraar vergoed, mits de medische indicatie hiervoor voldoet en de kousen niet worden gebruikt voor nabehandeling bij het wegspuiten of operatief verwijderen van spataders.
Bij Fysiotherapie Van Iersel & Zandbergen worden voor het aanmeten en adviseren van de kous geen extra kosten in rekening gebracht.

Therapeuten

Charlotte Mons-van Dooren