Manuele therapie

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben. Dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Wat kan de manueel therapeut voor u doen?

De manueel therapeut verhelpt klachten van het gewricht door het toepassen van specifieke, passief mobiliserende bewegingen. Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de klacht in het gewricht opgelost of verminderd worden. De manueel therapeut kan de behandeling aanvullen met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort u soms een klikkend geluid. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van de pijn.

Veel voorkomende klachten die een manueel therapeut behandelt:

  • Hoofd- en nekpijn

  • Slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

  • Nek- en schouderklachten, eventueel met pijn die uitstraalt in armen en benen

  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn

  • Artrose van de heup

  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn in de benen

  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek

  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Manuele therapie bij zuigelingen en kinderen

Behandeling van een zuigeling met manuele therapie kan de aangewezen methode zijn indien er een bewegingsbeperking in de nekwervelkolom van de zuigeling aanwezig is. De aanwezigheid van een dergelijke beperking kan aanwezig zijn als de zuigeling langdurig met het hoofdje naar dezelfde zijde ligt en een sterke voorkeur heeft voor het kijken naar één zijde. Ook als een zuigeling een afwijkende of onrustige slaaphouding (meerdere keren per nacht huilend wakker worden) heeft, kan een verkennend consult bij een kinder-manueeltherapeut verhelderend werken. De kinder-manueeltherapeut werkt altijd samen met de kinderfysiotherapeut.

Vergoeding manuele therapie

Manuele therapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Onze manueel therapeuten

Annemarie Zandbergen

Marloes Kaijen

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties