Manuele therapie

Merkt u dat u gehinderd wordt in uw bewegingen door gewrichtsklachten, dan bent u bij de manueel therapeut aan het juiste adres.

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.

Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Omliggende spieren kunnen verkrampen en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen (mobiliseren) voldoende.

Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken (manipulaties). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een klikkend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut behandeld worden. Hierbij kunt u denken aan:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Klachten van de ledematen (heup, knie, enkel, voet, schouder, elleboog en pols)

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening / intake en het onderzoek, maar is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.

Manuele therapie bij zuigelingen en kinderen

Behandeling van een zuigeling met manuele therapie kan de aangewezen behandelmethode zijn indien er een functiestoornis in de nekwervelkolom van de zuigeling aanwezig is. De aanwezigheid van een dergelijke functiestoornis wordt vermoed indien de zuigeling langdurig met het hoofdje naar dezelfde zijde ligt en een sterke voorkeur heeft voor het roteren naar één zijde en/of sterk overstrekt. Ook indien een zuigeling een afwijkende of onrustige slaaphouding (meerdere keren per nacht huilend wakker worden) heeft, kan een verkennend consult bij een kinder-manueeltherapeut verhelderend werken. De kinder-manueeltherapeut werkt altijd samen met de kinderfysiotherapeut.

Werkwijze manueel therapeut

Als u zich zonder verwijzing meldt, wordt er een afspraak gemaakt voor een screening. Tijdens de screening wordt uw klacht uitgevraagd en wordt er gekeken of er een indicatie is voor manuele therapie. Tevens wordt er vastgesteld of het wellicht verstandig is dat uw klachten toch door de huisarts worden bekeken.

Als er een indicatie is voor manuele therapie volgt er een intake en onderzoek. Er worden eventueel aanvullende gegevens gevraagd en er vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Aan de hand van de uitkomsten wordt – samen met u – een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor behandeling gemaakt.

De huisarts of specialist kan u ook verwijzen. Er vindt dan geen screening plaats. De werkwijze bij verwijzing is gelijk aan bovenstaande na de screening.

Vergoeding

Manuele therapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Therapeuten

Annemarie Zandbergen & Marloes Kaijen