Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Lymfoedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan veroorzaakt worden door een operatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd, geblokkeerd of door bestraling aangedaan. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen worden behandeld met manuele lymfedrainage. Een optimaal resultaat wordt behaald door een combinatie van manuele lymfedrainage, oefentherapie en compressietherapie. Eventueel ondersteund door middel van lymfetape.

Door de specifieke massage-, bindweefsel- en fascietechnieken verplaatst de oedeemtherapeut het vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Indicatie

Er zijn verschillende indicaties voor oedeemtherapie: Primair (aangeboren) lymfeoedeem, secundaire lymfeoedeem en veneus oedeem. De verschillende indicaties vragen ieder een eigen invulling van de therapie.

Voorbeelden

  • Zwelling (oedeem bv. Lymfeoedeem na ongeval of operatie)
  • Na behandeling van chemotherapie en/of bestraling
  • Veneus oedeem / circulatiestoornissen
  • Huidaandoeningen en afwijkingen
  • Littekens
  • Cosmetische ingrepen
  • Verstuikingen

Methode

Op onze praktijk wordt gewerkt met de Australische Casley Smith methode. Deze methode kent een wetenschappelijke onderbouwde behandelopbouw en volgorde. De behandeling is dusdanig opgebouwd dat er sprake is van een complete activering van het lymfestelsel.

Vergoeding

Of oedeemtherapie vergoed wordt, is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering en/of aan-doening. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Therapeuten

Rosalie van der Schoot &  Charlotte Mons-van Dooren