Oedeemtherapie

Vanuit oedeemtherapie behandelen onze therapeuten patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen

De oedeemtherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek wordt het lymfesysteem gestimuleerd en wordt vocht naar delen van het lichaam verplaatst waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de therapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals de dermatoloog, oncoloog of chirurg.

Vergoeding oedeemtherapie

Oedeemtherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Onze oedeemtherapeut

Charlotte Mons-van Dooren

Maak nu een afspraak

Alle specialisaties